Vai veģetārā un vegāniskā ēdiena piedāvājums Latvijā atbilst pieprasījumam?

Mūsdienīgs, kvalitatīvs un noteikti ne vienveidīgs. Tā droši var raksturot galvaspilsētā pieejamo veģetāro un vegānisko piedāvājumu. Tomēr, kāda situācija ir reģionos? Vai tā atbilst mūsdienu sabiedrības gaidītajam un cik liels ir reālais sabiedrības pieprasījums pēc īsteni veselīga, kvalitatīva veģetārā un vegānā piedāvājuma arī esot ceļā? 

To, cik būtiski saviem klientiem piedāvāt daudzveidīgu un mūsdienīgu līdzi ņemamo ēdienu sortimentu, pierāda Viršu veiktā aptauja par sabiedrības paradumiem, un pēc veģetāra un vegāniska ēdiena sortimenta ieviešanas saņemtās klientu atsauksmes. Saskaņā ar iegūto informāciju, pircēju vēlme izmēģināt jaunas garšas ir nenoliedzama – lai arī no visiem respondentiem tikai 5% ir veģetārieši vai vegāni, 40% respondentu kā alternatīvu gaļas ēdieniem labprāt izvēlētos ēdienu, kas gatavots no augu valsts produktiem. Kā arī 29% no respondentiem vēlētos, lai reģionos būtu lielāka iespēja iegādāties veģetārus un vegāniskus ēdienus.

 

Degvielas uzpildes staciju tīkla “Virši” Mazumtirdzniecības daļas vadītāja Linda Prūse stāsta: “Protams, ka globāli patērētāju tendences mainās ļoti strauji un lielākoties Rīgas reģions seko šīm tendencēm daudz ātrāk nekā citi reģioni un lielās pilsētas, jo šajā reģionā vienkārši koncentrējas Latvijas lielākā daļa iedzīvotāju. Arī pircēju paradumi Rīgā un reģionos ir atšķirīgi, tomēr arī šāds kritērijs nedrīkstētu būt noteicošais vegāna un veģetāra ēdiena pieejamībai ārpus Rīgas. 


Sekojot sabiedrības pieprasījumam, ieviesām burgerus - veģetāro biešu un vegānisko zirņu, kurus jau tagad ir iespējams nogaršot 44 stacijās dažādos Latvijas reģionos. Jāuzsver, ka burgera galvenā sastāvdaļa, lai burgers izdotos patiesi sulīgs, ir tajā izmantotā kotlete, kuras izgatavošanai izvēlējāmies pašmāju ražotāju. 


Redzam, ka pircēju aktivitāte un interese ir augsta gan Rīgā, gan ārpus tās. Šāds sortimenta paplašināšanas lēmums bija rūpīgi izvērtēts un apsvērts, tāpēc novērtējam klientu pozitīvās atsauksmes, kuras kopā ar dažādiem ieteikumiem un vēlmēm īpaši daudz esam saņēmuši tieši no vegānu puses. Iepriecina arī fakts, ka šo piedāvājumu par labu esam atzīst arī ārpus vegānu un veģetāriešu rindām! 


Turpināsim attīstīties un strādāt pie ēdienu sortimenta dažādošanas, lai ikkatrs klients Viršos spētu izvēlēties maltīti atbilstoši savai gaumei un ēšanas paradumiem, tādējādi nemanāmi iekļaujoties klientu ikdienas ritmā.”


Tēmas aktualitāti uzsver arī projekts “Augi & Draugi”, kas palīdz restorāniem dažādot ēdienkarti ar jauniem augu ēdieniem un kuru izveidotā aplikācija kalpo kā ceļvedis ikvienam, kurš meklē gardas, vegāniskas maltīšu iespējas visā Latvijā.

 

“Augi & Draugi” galvenā koordinatore Ulrika Skakovska :“Sekojot tendencēm visā pasaulē, pēdējo gadu laikā arī Latvijas sabiedrības ēšanas paradumos notiek pārmaiņas un arvien vairāk cilvēku ikdienā samazina dzīvnieku izcelsmes produktu patēriņu. Tomēr jāatzīst, ka daudzu kafejnīcu piedāvājums vēl neatbilst klientu gaidām un daudzviet cilvēkiem nav izvēles iespējas. Ik uz stūra ir neskaitāmi gaļas ēdienu piedāvājumi, bet patērētājam, kurš vēlas baudīt gardus ēdienus bez tās, bieži nav pat minimālu izvēles iespēju. Sevišķi svarīgi tas ir Latvijas reģionos, un tādēļ jo īpaši priecājamies, ka tieši degvielas uzpildes stacija “Virši” lēmuši attīstīt savu piedāvājumu un ieviest augu valsts burgerus. Tagad ir padomāts par visiem, kas ir ceļā, visiem, kas nedzīvo Rīgā un tūristiem, kuri pieraduši pie lielā augu valsts ēdiena piedāvājuma Eiropā."


Interesanti: 

  • Vislielāko interesi izmēģināt augu valsts pārtikas alternatīvas izrāda jaunākā paaudze vecuma grupā 18-29 gadi; pārējās vecuma grupās ir novērojama līdzvērtīga interese pēc tā. 
  • 29% aptaujas dalībnieku uzskata par svarīgu iespēju izvēlēties vegānu vai veģetāru ēdienu degvielas uzpildes stacijās;
  • Puse no aptaujā uzrunātajām sievietēm labprāt pamēģinātu veģetāro un vegāno piedāvājumu, savukārt no aptaujātajiem vīriešiem, gandrīz trešā daļa izrāda interesi par augu valsts ēdieniem;
  • Katrs otrais aptaujas dalībnieks, kas dzīvo mazpilsētās, esot ceļā, izvēlas iegādāties karstos ēdienus degvielas uzpildes stacijās. 

[1] PHD aptauja “Veģetāru un vegānisku ēdienu pieprasījums degvielas uzpildes stacijās”/ 727 respondenti / aptauja veikta 2020. gada augustā.

 

Papildu informācija:
Undīne Priekule
“Virši” komunikācijas speciāliste
Tālr.: 26866079
E-pasts: undine.priekule@virsi.lv
www.virsi.lv

 

AS “Virši-A” ir lielākais un visstraujāk augošais pašmāju degvielas tirgotājs ar 25 gadu pieredzi Latvijas degvielas tirdzniecības nozarē. Šobrīd “Virši-A” tīklā ir 61 spēka stacija, no kurām 58 ir pilna servisa, un tajā strādā vairāk nekā 530 darbinieki visos Latvijas reģionos.